Portfolio & CV

Kris Merckx

"Niet van gisteren/In geen tijd" - De boeken » Volg onze softwareblog voor de KU Leuven »

Auteur

Auteur van tientallen boeken over informatica, geschiedenis, wetenschap...

Lees meer »

Webontwikkeling

Responsive webdesign, websites, webapps, CMS, databankgestuurde toepassingen.

Lees meer »

Onderwijs en e-learning

Docent geschiedenis, Nederlands, multimedia, grafische vormgeving, animatie... Ontwikkeling van e-elearningframeworks en instructiefilms

Lees meer »

Experimenten

Experimenten met hardware en software.

Lees meer »


Het boek: Niet van gisteren

Techniek en technologie omringen ons, van de wastafel 's morgens tot de televisie 's avonds, van de auto die ons naar het werk brengt tot de wekker die we zetten voor het slapengaan. Sommige uitvindingen lijken alsof ze nog maar recent in ons dagelijks leven zijn binnengekomen. Toch is het vaak net anders. Veel technieken en technologische concepten zijn ouder dan je denkt, zelfs eeuwenoud, of kennen hun voorgangers eeuwen of zelfs millennia geleden. Niets is zo maar van gisteren. Het vals gebit, de tandenborstel, de automatische deuren, de stoommotoren, de “toverlantaarn” of beamer… zoveel dingen werden al eerder door onze voorouders uitgevonden.

In dit boek stapt Kris Merckx door een doorsnee dag van een doorsnee mens en belicht hij de historische achtergronden van technieken en hulpmiddelen die recent of zelfs gloednieuw lijken, maar dit eigenlijk niet zijn. Van de auto en asfalt, internet en robots, tandenborstels en zip-compressie tot computers en projectors, je kan het zo gek niet bedenken of er hangt wel een boeiend verleden aan vast. Daarnaast kijkt hij ook naar de mensen achter al die technische wonderen. Of het nu gaat om ingenieurs, uitvinders of gewone mensen die met hun beide voeten stevig op de grond stonden, één ding hadden ze gemeenschappelijk: ze waren niet van gisteren.

Meer info Bekijk een overzicht van al mijn boeken

ArchiText: the next generation CMS

Maak kennis met ArchiText, het gebruiksvriendelijke CMS-systeem voor het beheer van informatieve websites en e-learningsites.

Icaros P First Edition from icaros on Vimeo.

IcarOS was de oude backend-interface voor het CMS-systeem GENERATOR:

Bekijk de 'webtop'

Nieuwe websites:

Onderwijs en e-learning

Naast de dagelijkse praktijk van het lesgeven aan jongeren en volwassenen, tast ik graag af welke mogelijkheden software, webapplicaties en AI te bieden hebben in de onderwijspraktijk en het afstandsleren.

Lees meer » Demo AGNES e-learning framework Handleiding AGNES voor Dreamweaver