Auteur

Kris Merckx is docent informatica, grafische vormgeving, webontwikkeling, Nederlands en geschiedenis. Hij werkt als zelfstandig web- en IT-ontwikkelaar onder meer aan projecten voor de Vlaamse Gemeenschap en is auteur van tientallen schoolboeken geschiedenis, historische werken en ICT-titels. Hij werkte als vertaler van boeken en software. Hij volgde opleidingen animatiefilm, multimedia, 3D en programmeeropleidingen... en uiteraard geschiedenis.

Lees het linkedin-profiel
Werkt mee als auteur aan de reeks Storia, Storia LIVE, Storia GO van uitgeverij VANIN, schreef meerdere ICT-titels voor EasyComputing en Academic Service (SDU) en publiceerde ook tal van boeken en artikels bij ondermeer EOS Memo en kleinere lokale uitgeverijen. Bekijk het overzicht van alle boeken van Kris Merckx

Telefoon: +32 0497 94 40 81 - E-mail: info @ ardeco . be

Ons tweede boek voor Davidsfonds uitgeverij

In geen tijd, een niet-alledaagse geschiedenis

Erfgoeddag 2013

Ons hele leven houden we rekening met de tijd. Maar wat houdt dat abstracte begrip eigenlijk in? Hoe meten we de tijd? Waarom bestaat een jaar uit 365 dagen en een dag uit 24 uur? Klopt dit wel? Bestaat de tijd ook buiten het menselijke bewustzijn? Hoe ervaren dieren de tijd? Heeft de tijd een begin en een einde? Hoe lang duurt de tijd en wat is het kortst mogelijke moment? Zou de tijd bestaan als er niemand was om erover na te denken?

De lessen geschiedenis gaven ons een vaag idee van ‘onze tijd’, maar hoe subjectief is dat verhaal? Naar aanleiding van Erfgoeddag 2013 gaat Kris Merckx (Heverlee) in op deze en vele andere herkenbare vragen. In geen tijd biedt een overzicht van de geschiedenis van de tijd: over kalenders en uurwerken, de oerknal en het ontstaan van de aarde, over het voorspellen van de toekomst en het reizen in de tijd, over Darwins evolutietheorie en Einsteins relativiteitstheorie. Hoe ontdekten onze voorouders stilaan de lange geschiedenis van het heelal en de aarde? Een aanrader voor iedereen die zich wel eens ergert aan de tijd die te snel gaat. Of te traag… Wij allemaal dus.

Augmented Reality

Augmented Reality

Combineer de virtuele met de echte wereld

SDU Academic Service
2011
ISBN 9789012582841

De toepassingen van mobiel internet groeien explosief. De ontwikkelaars van mobiele applicaties gaan steeds een stapje verder. Zo ook met Augmented Reality: de technologie waarbij de realiteit en de virtuele wereld met elkaar gecombineerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om webcambeelden aan te vullen met informatie van internet. Of het ophalen van extra informatie over winkelwaren, boeken en cd’s via beeldherkenning, streepjescodes en QR-codes.

Dit boek biedt nieuwe navigatie-ervaringen en zoektechnieken, en is daarnaast voer voor kunstenaars en creatievelingen. Het spreekt tot de verbeelding omdat het ook nieuwe vormen van interactie met computers mogelijk maakt: Kinect, Wiimote, sensoren enzovoort.

Kris Merckx schreef deze praktische gids waarmee ontwikkelaars van mobiele applicaties kennismaken met de wereld van Augmented Reality en beeldherkenning. Maar ook kunstenaars, muzikanten, videoliefhebbers en reclamemakers kunnen inspiratie opdoen voor hun eigen projecten. De onderwerpen die in het boek worden besproken, zijn:

  • Bewegingsdetectie
  • Gezichtsherkenning
  • Werken met QR-codes
  • Beeldherkenning
  • Afstandsdetectie en gesture detection
  • AR-hardware met Arduino
Webapplicaties

Webapplicaties

Toegankelijke gebruikersinterfaces bouwen voor het web

SDU Academic Service
2010
ISBN 9789012582858

HTML5, Javascript, jQuery, webframeworks, SVG en Canvas maken het mogelijk om webapplicaties te bouwen die bijna niet meer te onderscheiden zijn van klassieke desktopprogramma’s. Vaak zijn ze zelfs flexibeler, crossplatform en crossbrowser.

Dankzij een aantal open source frameworks kan iedere applicatieontwikkelaar met een basiskennis van HTML, Javascript en CSS in een mum van tijd zijn eigen killer-webapp bouwen. Het boek Webapplicaties van webontwikkelaar en auteur Kris Merckx richt zich zowel op klassieke browsers als Firefox, Internet Explorer en Chrome als op platformen voor smartphones en mobiele devices (iOS, Android, Blackberry). Dit praktische boek gaat onder andere in op Office-applicaties, media, tekenmogelijkheden, animaties, games en lokalisatie.

Digitale film

Handboek digitale film en video

creatie, conversie, montage, animatie en publicatie

SDU Academic Service
2012
ISBN 9789012583664

Voor iedereen die graag met digitale film aan de slag wil, is dit een waardevol doe-het-zelfboek, boordevol handige trucs en heldere stappenplannen, waarvoor geen enkele voorkennis nodig is. Maar ook voor de (semi) professionele gebruiker is dit boek een handig naslagwerk, waarin heel wat filmtechnieken en -termen glashelder uit de doeken worden gedaan.

Storia schoolboek

Storia

Leer- en werkboeken voor het onderwijs

VANIN

Handboeken en leerboeken voor ASO, TSO, GO. Storia is een populaire schoolboekenreeks voor het vak geschiedenis. Boeken zijn beschikbaar voor het eerste tot het zesde jaar van ASO, TSO en gemeenschapsonderwijs.

De leraar beschikt over een DVD en digitale bordboeken waarmee hij het materiaal van de leerboeken en werkboeken interactief kan projecteren tijdens de les.

Bekijk de website.