Het Antikytheramechanisme

Begin 20e eeuw vond men op de bodem van de Egeïsche Zee de resten van een machine uit de Oudheid. De complexiteit van het toestel en de tandwielen hebben doorheen de tijd zowel leken als wetenschappers en ook pseudo-wetenschappers geïntrigeerd.

Volgens Derek De Solla Price diende het toestel voor het berekenen en voorspellen van de bewegingen van sterren en planeten. De "computer" van Antikythera bestaat uit verschillende lagen gegraveerde platen en tandwielen. Het doel van het instrument was informatie te geven over de stand van de zon, de maan en de vier toen bekende planeten. Een maanwijzer toonde de maanfasen, een andere wijzer gaf informatie over de opkomst en de ondergang van de voornaamste heldere sterren. Omdat het toestel de invoer van de gebruiker mechanisch kon verwerken en het eindresultaat simultaan kon weergeven, spreken we terecht van een analoge computer.

De gebruiker kan een datum uit verleden of toekomst ingeven via een thans verdwenen zwengel of draaiknop, waarna het mechanisme de positie van zon, maan en de toen bekende planeten kon berekenen. Niet alleen astronomische berekeningen zoals de bewegingen van de hemellichamen, maar ook het voorspellen van zonsverduisteringen en het bijhouden van een kalender voor culturele evenementen zoals de (klassieke) Olympische en Korintische spelen waren mogelijk.

Lees de volledige tekst in ons boek "Niet van gisteren". ISBN: 9789058268594